Gamefieringen av konspirationerna

Det största terrorhotet mot Sverige kommer från högerextrema och islamistiska miljöer. Det bedömer Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i sin helårsbedömning för 2023. Centrumet är en koordinerande arbetsgrupp mellan Säkerhetspolisen, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Försvarets radioanstalt (FRA). Den 8 mars presenterade de sin terrorhotbedömning.

Det nya i hotbildsanalysen är varningen för hybridisering och gamefiering. Med hybridisering menar de hur konspirationsteorier börjar få en allt mer central roll för våldsbejakande högerextremism. Konspirationsmiljöerna och de högerextrema börjar allt mer flyta samman och överlappa, bilda en hybrid. Samma utveckling ser centrumet inom den extrema islamismen. De olika forumen och plattformarna där konspirationsteorier stöts och blöts håller på att radikaliseras, menar de. Vilket leder till att extremgrupperna når en större målgrupp än tidigare. Hybridiseringen innebär också att konspiracism och högerextremism tränger allt djupare in i högerpopulismens etablissemangsprotester. ”På sikt kommer sannolikt dessa former av hybridiserade narrativ bidra till en ökad polarisering i samhället”, skriver NCT. Detta ökar risken för vålds- och terrordåd.

Högerpopulismen i USA bakom devisen Make american great again (MAGA), den rörelse som Donald Trump samlade runt sin presidentvalskampanj är ett tydligt exempel på en sådan hybridisering. Trumps MAGA-rörelse fungerar som ett paraply som både rymmer konservativa republikaner, kristna fundamentalister, den nyfascistiska alternativhögern, mansrörelser som Proud Boys och den konspirativa miljön QAnon. En sådan politisk rörelse kan inte bara förklaras av en central karismatisk samlande figur, som Trump, utan måste förstås av hur effektivt paraplyet samlar en rad självständiga och självgående rörelser underifrån och fogar in dem i sin kampanj. En auktoritär politik från ovan kombineras med en hybridiserad mer spretande kaotisk underifrån.

Konspirationsteorierna håller på att förändra det politiska landskapet i grunden. Men den miljön ser inte ut som den ofta presenteras i populärkulturen; den utgörs inte av en galen man i en källare med en anslagstavla där han nålar fast bilder som han drar röda trådar mellan. Ska man förstå hybridiseringen som en underifrånrörelse kommer nästa begrepp in som Nationellt centrum för terrorhotbedömning varnar för: gameifieringen av extremismen. Konspirationsmiljöerna är ett massfenomen, en aktiv deltagarkultur underifrån. Rentav en folksport.

Dels beskriver NCT hur spelplattformar och gameande blivit allt viktigare forum för extremister att rekrytera unga anhängare igenom. ”Därtill har propagandan genomgått en gamification, där spelreferenser och högkvalitativ grafik adderas till våldsbejakande propaganda och händelser i syfte att avhumanisera särskilda grupper i samhället och sänka våldströsklar”, skriver NCT i sin bedömning.


När konspirationsmiljön QAnon växte fram i USA kring forumet 4chan 2017 var det många som hade svårt att förstå fenomenet. Forumanvändaren Q uppgav sig vara en person inom säkerhetstjänsten i Trumps närhet. Genom korta postningar, det som kom att kallas Qdrops, gav han antydningar om hur president Trump bedrev ett krig i det dolda mot en hemlig pedofilordern som styrde USA och utgjorde en djup stat i staten. Användarna på 4chan, anons, tog sig an att tolka dessa drops, de brödsmulor som slängdes ut, och försöka uttyda innebörden i dem. På kort tid blev QAnon ett massfenomen och kom att utgöra kärntrupperna i Trumps försök att ogiltigförklara valresultatet 2020 och i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i januari 2021.

Men några som tidigt insåg mekanismen bakom QAnon var speldesigners. Reed Berkowitz beskrev i Washington Post hur QAnon byggde på samma tekniker som den spelform som kallas alternativa verklighetsspel (på engelska Alternate Reality Game) han själv arbetade med att konstruera. Alternativt verklighetsspel kombinerar spelande med datorn eller mobilen med aktiviteter i den riktiga världen. QAnon var som en mörk spegel av spelen. Speldesignern Adrian Hon kallade QAnon världens första gameifierade konspirationsteori.

I alternativa verklighetsspel, likt äventyrsspel och liverollspel, utformar deltagarna själva spelet. Spelen har inget slut. Syftet är att lösa gåtor, lägga pussel och klura ut lösningar gemensamt med andra spelare. I Qdrops, ledtrådarna från Q, görs inga påståenden eller ges fakta, utan det ställs bara frågor. Följarna behöver själva utforska och skapa konspirationen. Ledordet är ”do your own research”, sök svaren själv istället för att förlita dig på experter.

Speltillverkare måste förhålla sig till fenomenet apofeni, att den mänskliga hjärnan tenderar till att skapa mönster och hitta samband i orelaterade händelser eller uppgifter. För QAnon är apofenin syftet, att få följarna att själva finna mönster. Punkterna ska förbindas. ”Att guida folk till att själva komma till slutsatser är ett perfekt sätt att få dem att acceptera nya och motstridiga ideologier och göra dem till sina egna”, skriver Berkowitz. Sökandet efter dolda symboler, mönster och samband ger tillfredsställelse, skapar kickar och gemenskaper. Deltagarna tar med sina funna bitar till det gemensamma pusslet och försöker passa in bitarna. I det gemensamma uttydandet byggs en stark gemenskap. Att vara i en ingrupp som förstår sanningen, vaknar upp ur en illusion och ser på världen med nya ögon.

QAnon fungerade i USA som en överkonspiration, den samlar många små under sig. När Donald Trump förlorade presidentsposten muterade den och med covidpandemin blev den global. Antivaccinrörelsen och restriktionsprotesterna tog vid när Q:s postningar upphörde. Nu efter pandemirestriktionerna släppts förändras även frågorna i den konspiracistiska miljön på nytt. I jakt på en ny samlande fråga, en övergripande bild. Men grundmodellen är fortfarande densamma även om de enskilda komponenterna byts ut: en global elit (USA:s djupa stat, Världshälsoorganisationen, World Economic Forum) frontade av en person (Bill Gates, Hillary Rodham Clinton, George Soros, Klaus Schwab, Marcus Wallenberg) som försöker genomdriva en global plan (FN:s migrationsavtal, The Great Reset, Agenda 2030:s hållbarhetsmål) motiverad av en kris (pandemi, klimat, Ukrainakriget, inflationen) men med det verkliga syftet att förslava världens befolkning. Mot denna står en sanningsrörelse som försöker avslöja den dolda planen, få tillstånd ett globalt uppvaknande, understödda av viktiga aktörer som verkar på insidan (Donald Trump, Vladimir Putin, Q, så kallade ”vita hattar”) och som kommer vara härförare för en stor upprensning (Stormen), där den globala dolda eliten avslöjas, grips och ställs till svars.

Följer man de olika svenska kanaler som upprättades på plattformen Telegram under pandemin har inte aktiviteten avtagit efter restriktionerna släppte, utan tvärtom pågår arbetet för fullt att lägga pusslet och försöka få in olika frågor i mallen ovan. Vad är sambandet som förenar försöken med insektsmat, jordbrukskrisen, vaccinskador, klimatsmarta städer, transpersoner, barnboksläsningar med dragshowartister eller transhumanism. Spelet fortsätter.

Men nu med en ny level: hur ska tidigare protestvåg tolkas? Nu frodas konspirationsteorierna om konspirationsteorierna. Varför tystnade Q? Var QAnon egentligen inte bara en medieskapelse av Sorosanknutna medier? Det framförde Ron Watkins, mannen som utpekas som ansvarig för Q-kontot, under rättsprocessen mot Kapitoliumstormarna. Var inte hela Kapitoliumstormningen bara en fejkad händelse? Efter dokumentären Rörelsen gick på SVT och ledargestalterna för de svenska vaccinprotesterna stigit åtsidan rasar nu debatten i konspirationsforumen om manifestationerna mot restriktionerna var en kontrollerad opposition skapad av staten för att rättfärdiga sina inskränkningar. Visar dokumentären egentligen inte att allt bara var iscensatt med skådespelare – hur kunde SVT annars släppas in och få filma alla slutna möten? Alla tecken finns där, för den som vill se. Och kan spela spelet. Bara du gör din egna research.

Publicerad i Dagens ETC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.